Hortikulturano uređenje javnih površina

Prve javne cvjetne površine na području Općine Čepin pojavljuju se tek unazad nekoliko godina. Upravo iz tog razloga sve se više radi na tome, kako bi se došlo do visokokulturanih zelenih površina oblikovanih ljudskom rukom i kreativnošću, a koje sadrže i građevinske elemente (staze, odvodnju), te opremu poput klupa i fontana. Javne površine na području Općine Čepin uređuju se prema Ugovoru o uređenju hortikulture parkovnih površina na području Općine Čepin. Tako su i ove godine 21. svibnja vrijedne djelatnice tvrtke Komunalac Čepin d.o.o. započele sa sadnjom drveća i cvijeća na nekoliko lokacija.

Ove godine kao i prijašnjih godina različite ljetnice tipa Begonija, Ageratuma, Verbene, sađene su na Spomen obilježju palim braniteljima dok su trajnice tipa pustinjske ruže i Hortenzija sađene na mjestu parkinga ispred zgrade Općine Čepin. Male kuglaste Thuje i ruže stablašice (Naheme) posađene su ispred škole Miroslava Krleže, dok je ukrasno drvce Salix sađeno ispred Addiko banke. Ljetnice vrsta Salvije, Kadife i  Prkosa su posađene i na kružnom toku kao i tri njegova manja otoka. Nakon sadnje započelo je redovito zalijevanje, kako bi se biljke lakše prilagodile novom staništu. Zasađeno je oko cca 2000 sadnica, u koju brojku ulaze i ljetnice i trajnice. Pri odabiru cvijeća pazilo se da niti jedna vrsta nije otrovna za kućne ljubice, a time ni ljude. Ukoliko tek počinjete sa sadnjom cvijeća u Vašem vrtu, a imate kućne ljubimce pripazite na otrovne biljke. Iako postoje mnogobrojne otrovne biljke evo i popisa nekih od njih koje su često dostupne u našim krajevima: Amarilis, Flamingov cvijet, Azalea, Božićna zvijezda, Bršljan, Ciklama, Dipladenija, Đurđica, Filodendron, Isusov trn, Jaglac, Kala, Kalanhoa, Kroton, Ljliljan, Zumbul, Monstera, Olenader, Tustika, Ukrasni duhan, Zlatna truda.

Na mjesnom groblju Čepinski Martinci zasađen je drvored „žute kiše“ (koja se još naziva i obična zanovijet), a koja je listopadni grm ili niže stablo iz porodice mahunarki koja može narasti do 7 metara visine tvoreći duge i raširene grane. Posađena je s lijeve strane uz stazu upravo iz razloga da samo groblje dobije svoju vizuru po kojoj će s godinama postajati sve prepoznatljivije, a za vrijeme vrućih ljetnih dana stvoriti će se potrebna hladovina. Na pravoslavnom groblju u Čepinu zasađen je drvored crvenog javora. Lišće crvenog javora u jesen dobiva intenzivnu crvenu boju pa se cijelo stablo doima poput velikog cvijeta. Zasađeni su također uz lijevu stranu staze.