Krajobrazno uređenje i hortikultura javnih površina

Djelatnici Komunalca Čepin d.o.o  brinu o održavanju 6 mjesnih groblja i o javnim zelenim površinama na području Općine Čepin.

Radovi na groblju nastavljaju se kroz hortikulturu, kako bi se mjesna groblja učinilo ugodnijim mjestima u zajednici.  Tako je na katoličkom groblju na Livani i pravoslavnom groblju u Čepinu posađen stupoliki grab (carpinus betulus fastigiata). Stablo, dekorativnog izgleda, koje stvara polusjenovita mjesta, ovisno o orezivanju. Pri odabiru stabala za unutarnji prostor groblja vodilo se računa o prirodnim karakteristikama prostora.

Osim uređenja groblja na Livani, želimo obavijestiti mještane Livane da će se s orezivanjem platana krenuti početkom ožujka 2018. godine. Stoga molimo sve vozače i mještane koji ispred svojih kuća imaju platane da imaju razumijevanja u vrijeme orezivanja. Orezivanje se nužno vrši u ovo zimsko vrijeme, kada na drveću još nema gniježđenja zaštićenih vrsta ptica. Zaštićenim vrstama ptica zabranjeno je prilaziti i uznemiravati ih. Stoga se prvo orezivanje vrši na zimu, a drugo na jesen. Sav taj proces orezivanja platana vrši se radi smanjenja opasnosti od pucanja grana pod naletima vjetra ili tereta snijeg i leda. Odnosno ne orezivanjem dovodi se u opasnost vozače na prometnici i mještane u njihovim stambenim objektima.